Mooie foto's voor een schappelijke prijs!

Fotoshoot Artstel Fotografie, model Madison

Na het bekijken van verschillende lessen op YouTube, waarbij oefenen en bewegen in de klas werden gecombineerd kreeg ik het idee om dat ook te doen, maar dan voor het oefenen van de rekentafels 1 tot en met 10. Niet voor elk kind een leuke bezigheid, maar als ze in de klas mogen bewegen, springen, opdrukken, etc.. dan wordt oefenen voor sommige kinderen ineens iets leuks. Tevens blijkt dat bewegen de hersens stimuleert om meer en sneller verbindingen te maken, dus volgens de theorie van de neurologie zou het ook nog eens beter moeten werken om de leerstof op die manier sneller en beter te onthouden..

Duss… heb ik al 2 modellen gefotografeerd en staan er nog een paar shoots op de planning. Lijkt het je leuk om te doen en zit je in groep 1-8? Geef dan een seintje, dan kunnen we misschien een afspraak maken als papa en mama ook akkoord zijn? Ik hoor het graag van je. Je kan me mailen via: info@artstel.nl.

Tiemon was de eerste (de tafel van 2) en Madison was de tweede (tafel van 5, zie film hieronder). In de planning staan nog: Amy. Laura, Phylicia en Olivia. Er zijn nu dus nog 4 modellen nodig!

Foto van hockeyteam HCIJ DJ1

Afgelopen zondag mocht ik een mooie hockeywedstrijd fotograferen. Wat ik er zo mooi aan vond is dat het ene team duidelijker sterker was dan het andere en da’s natuurlijk niet erg, maar kan een wedstrijd wel minder gemotiveerd maken voor beide teams…

Toen het 9-0 stond vroeg iemand van het verliezende team: “Kunnen we niet gewoon stoppen?” en ik snapte het, maar moet je nu toch eens naar die foto’s kijken! Wat een sportiviteit!

Ook al wist het ene team dat ze al gewonnen hadden en het andere team dat ze niet meer konden winnen, bleven ze strijden en echt hun best doen om hun spel zo goed mogelijk te spelen!

Petje af meiden! Ik hoop tot kijk! Veel plezier met de foto’s en je mag ze natuurlijk voor eigen gebruik downloaden. Bij publicatie zou ik het fijn vinden als je het watermerk laat staan, of mijn naam vermeldt als auteur van de foto.

Het hele fotoalbum kan je hier vinden: https://photos.app.goo.gl/3JApkGCL4yH4oGmF9

Foto van hockeywedstrijd HCIJ tegen HVM Foto van hockeywedstrijd HCIJ tegen HVM Foto van hockeywedstrijd HCIJ tegen HVM Foto van hockeywedstrijd HCIJ tegen HVM

Het individu in de groep

Lekker een dagje vrij vandaag! Dus hoe gaaf is het dat je dan op Facebook ziet dat er verschillende dansshows zijn en een modeshow en veel gezelligheid bij de hobby- en knutselmarkt. Accu’s geladen, lenzen in de rugtas, camera schoon en op de fiets naar het centrum!

Ik begon op de markt. Veel bekende en onbekende mensen gezien en ik heb veel kaartjes van Artstel uitgedeeld.
Hierbij het album waar je de foto’s kan bekijken en gratis mag downloaden voor eigen gebruik:

https://photos.app.goo.gl/c3J5jHPm7ahAjcmk8

Dit zijn er een paar uit dat album:

Na de heerlijke oliebol van Oorbeek (mijn lunch 😂 ) ben ik snel weer naar het oude stadhuis gefietst, want daar startte Dansschool Jos Dolstra en Dansja met prachtige dansshows en daarna was er een echte modeshow!

Alles foto’s kan je hier bekijken:

https://photos.app.goo.gl/DJr9as5WVtyLP2fb7

Downloaden voor eigen gebruik is natuurlijk prima!

Ik vind het zelf heel gaaf om in de (soms grote) groep het individu te vinden en te fotograferen. Het is voor mij de ‘sport’ om dan net dat ene bijzondere moment vast te leggen. Da’s soms best lastig en frustrerend voor me, want dat ene moment is vaak al weg voordat ik kan klikken. 😊
Maar oefenen baart kunst, dus daarom vind ik het heerlijk om dit te doen!

Aan de ene kant moet ik dus geduld hebben tot dat moment er is, en dan moet ik zo snel als ik kan scherpstellen en de foto’s maken. Soms heb ik dan precies dat moment en soms niet. Na een kwartier had ik in elk geval al behoorlijk kramp in mijn wijsvinger van al dat klikken… 😉 Maar ik ben tevreden met het resultaat. Ik hoop jullie ook!

Mijn eerste fototoestel

Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste fototoestel (zie foto hierboven, auteur: Gert Krijgsman). Een paar jaar later besteedde ik het meeste geld in mijn vakantie aan fotorolletjes, ontwikkelkosten en foto-afdrukken. Vaak vertellen kinderen me op dit moment dat ze later ook fotograaf willen worden. Natuurlijk kan je dan naar de fotovakschool, want daar kan je veel leren! Alleen raad ik altijd aan om direct te starten met het maken van foto’s. Of het nu met een smartphone is, of een compactcamera, of een spiegelreflex. Het maakt niet uit, maar probeer, test, kijk kritisch naar je eigen werk, vraag feedback (=de mening van een ander, zie het ook zo, want die mening hoeft niet hetzelfde te zijn als die van jou, maar het kan wel helpen anders naar je eigen werk te kijken) en geniet van de dingen die lukken zoals jij dat wilt! Speel eens met diafragma, speel met sluitertijden. Hoe werkt dat? Wat doet het? Gelukkig zijn de rolletjes vervangen door sensoren en geheugenkaarten die je telkens weer kan formatteren, zodra je de foto’s op een computer/laptop hebt gezet. Ga er lekker op uit in je eentje, of met een groep andere mensen, en ga het doen!

De Azoren

Afgelopen vakantie was ik op de Azoren. Eén van de avonden was ik een keer zonder fototoestel uit eten geweest. Natuurlijk kreeg ik spijt, want er verscheen een prachtige ondergaande zon, en ‘mijn’ kinderen speelden op het strand en in de zee, dus ik besloot voor het naar huis gaan nog een keer naar dat strand te gaan. Het werd de laatste uit eten avond van onze vakantie. Soms moet je een beetje geluk hebben, en dat hadden we: het was weer een prachtige avond en nu had ik mijn toestel wel bij me!! Genietend van mijn familie, maar ook van de natuur, zocht ik een plekje op enkele stenen die op het strand lagen, zodat ik vlakbij de branding was, maar ik niet door een golf werd overvallen. Ik heb daar zeker een half uur gezeten, gekeken, genoten en ‘gespeeld’ met mijn fototoestel. Een keertje lange sluitertijd, om de golf ‘wazig’ te maken. Een keertje een hele kleine diafgragma opening (bv f22) om een hele scherpe foto te krijgen. En alles daartussenin.

Ondergaande zon

Hierbij enkele foto’s van die prachtige laatste avond tijdens mijn vakantie afgelopen zomer.

Eiland: São Miguel
Plaats: Santa Barbara.
Datum: 27 juli 2018
Tijd: tussen 19:00 en 21:00
Camera: Nikon D810
Lens: Nikkor 24-70 mm, 2.8

Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel

Vorige maand mocht ik een vriendinnenshoot doen (voor de verjaardag van Sophie) en gisteren hoorde ik dat mijn foto’s zijn gebruikt voor het maken van mooie foto-albums. Fijn om te horen dat mijn werk gebruikt wordt en mensen het mooi vinden! Het was ook een hele bijzondere dag, waarin de kinderen alle vrijheid kregen voor hun eigen ideeën en ik natuurlijk ook met enkele ideeën kwam. Zo creëerden we samen unieke plaatjes met elkaar, waarvan ik enkele in het volgende filmpje achter elkaar heb gezet:

Wil je ook een keertje zo’n shoot? Neem dan snel contact met me op! Ik reken honderd Euro voor een uur fotograferen en je krijgt dan minimaal 25 foto’s digitaal als jpg bestanden.

Onderzoeken, Ontdekken en Ondernemen….  Dat zijn de drie pijlers van nieuwe scholen in Nederland, die ik samen met andere mensen aan het oprichten ben onder de naam ‘Magisterium’.

Hoe gaaf is het dan dat ik als fotograaf al deze pijlers de hele dag mocht ‘observeren’! Ik heb verschillende ondernemers en toekomstige ondernemers gesproken en ben blij dat er zoveel bewustwording is in de praktijk, dat de huidige leerlingen gemotiveerd kunnen worden door te (laten) doen en te ervaren. Op die manier kunnen ze een vak leren waar ze gemotiveerd voor zijn en zo de toekomstige nieuwe collega’s worden van de bedrijven die het leren in de praktijk stimuleren. Het leven bestaat in mijn ogen niet uit allemaal kleine stukje die ‘vak’ heten. Het leven is een geheel en al die ‘vakken’ staan altijd met elkaar in verbinding, net als het hele leven. Gaaf om dat de hele dag vast te mogen leggen!

Organisatie van De dag van de Techniek, bedankt voor deze mooie dag en het mij vragen om foto’s te maken. Ik heb het (weer) graag gedaan! Hierbij enkele foto’s van de dag. De rest kan je vinden in het volgende album:  https://photos.app.goo.gl/UA5LMDfk9H1ka1QD9

Vorige week had ik voor het eerst in het bestaan van Artstel Fotografie een shoot op een BSO, waar ik ‘schoolfotograaf’ was. Het opzetten van mijn studio voor portretfoto’s was niet zo’n probleem (zweten doe ik toch wel, hoewel het die dag wel heel erg warm was…  🙂 ). En lukt het me dan om alle kinderen er zo op te krijgen dat ze zichzelf (mijn wens), blij (meestal wens van ouders) en qua compositie goed op de foto staan? Meestal lever ik meer dan 25 foto’s, nu maar 1, dus die moet ook goed zijn.

Ik gebruik voor mijn werk als leraar vaak knuffels en handpoppen en gebruik dan ook stemmetjes tijdens het voorlezen. Het ging om kinderen van 0 tot 4, dus ik dacht: ik neem Krokie mee! En dat was een goede zet! Zeker de kinderen van 2 tot 4 vonden Krokie heel erg leuk. De gekke Krokie hielp mij, maar telkens liep hij stiekem voor mijn lens, zodat hij in de weg stond. De kinderen genoten ervan. Logisch, want zoals Annie M.G. Schmidt al wist houden alle mensen (dus ook kinderen) van een beetje ‘stout’. 😉

 

Het was een hele gave ochtend, ik heb veel geleerd en inmiddels zijn alle mails naar ouders gestuurd voor de bestellingen. Nog best een klus… maar voor een eerste keer nog best snel binnen een paar dagen na de shoot…  (schouderklopje voor mezelf 🙂 )

Zoals ik altijd al zeg gaat het om de klik. Met volwassenen zou je dat nog kunnen spelen (er zijn genoeg ‘volwassenen’ die dat wel eens doen). Met kinderen lukt je dat niet (daar waar volwassenen denken te weten, zijn het de kinderen die voelen). Je zal alles uit de kast moeten halen om als jezelf contact te zoeken en te vinden met het kind. Dat is me deze keer niet met iedereen goed gelukt, dat kost namelijk tijd, en 2 minuten is dan voor sommigen net te kort 😉 . Toch vond ik het heel gaaf dat ik een weekje later terug kwam en alle kinderen zichtbaar blij waren dat ik er even was. Ze hadden het toevallig die dag zelfs nog over Krokie gehad! Dus toch een klik gevonden! 🙂

Ik hoop dat ouders tevreden zijn met het resultaat en lever natuurlijk ook weer de digitale bestanden als de bestellingen betaald zijn.

Ik hoop tot de volgende Krokiedag! 😉

Al maanden geleden had ik afgesproken om foto’s te maken van de laatste wedstrijd dit seizoen van de hockey-dames MB1 van Houten tegen de dames MB1 van HCIJ (IJsselstein). Hoe leuk is het dan je dan op het veld komt en het blijkt dat je van beide partijen mensen kent! Enige nadeel is natuurlijk: voor wie ben je dan?  🙂 Natuurlijk ging ik voor mooie foto’s (goed excuus hè? 🙂 ) .

Bij hockey vind ik het mooi als ik de actie vast kan leggen. Geen leuke lach-foto’s, maar mooie competitie-emoties. Het was bewolkt (donker) weer, waardoor ik op 1600 ISO moest schieten. Beetje jammer, want buiten doe ik liever 400 ISO of lager…  maar ik vind er toch een paar mooie acties bij zitten! Ik gebruik voor deze foto’s mijn 70-200 mm lens 2.8 van Nikon, met een 2x Nikon conversielens (bereik wordt dan 140-400 mm, diafragma wordt dan 5.6). De meeste foto’s heb ik nog iets moeten optimaliseren, omdat ze toch wat donkerder waren geworden dan ik wilde.

Ik hoop dat de hockey meiden, trainers, scheidsen en ouders/grootouders tevreden zijn met het resultaat. Je mag de foto’s voor eigen gebruik natuurlijk gewoon kopiëren en delen! Ik zou het wel leuk vinden als je bij publicatie mijn naam noemt, zodat mensen mij sneller weten te vinden als ze een fotograaf nodig hebben. Vast dankjewel!

Hopelijk tot een volgende keer!

Het hele album kan je hier bekijken:

https://photos.app.goo.gl/chu76CPmoNbWXBqi1

Hierbij enkele foto’s uit dat album:

IJsselsteinloop 2018.

Wauw, wat was het een mooie dag voor de IJsselsteinloop 2018! Voor het eerst in de geschiedenis van Artstel Fotografie heb ik alle hardloopwedstrijden gefotografeerd. Het was nog geen record in aantallen, maar uitzoeken van meer dan 3000 foto’s duurde toch weer even.. 😉  Ik heb verschillende albums aangemaakt, zodat je ook jouw foto nog terug kan vinden! 😉

 

Hierbij de links naar de Google fotoalbums:

Jeugloop groep 3-4: https://photos.app.goo.gl/oWTZM84YoUjJMPFL9

IJsselsteinloop 2018.IJsselsteinloop 2018.

Jeugdloop groep 5-8: https://photos.app.goo.gl/DbdbEDexavCEZZ2C9

IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018

Prijsuitreiking Jeugdlopen: https://photos.app.goo.gl/k4FPC49LYbmja2QE2

IJsselsteinloop 2018

10 kilometer: https://photos.app.goo.gl/refuRvd8kEWNYn5T8

IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018

Prijsuitreiking 10 kilometer: https://photos.app.goo.gl/Uxb58e4fKJTg53KB3

IJsselsteinloop 2018

Halve Marathon: https://photos.app.goo.gl/KnFrBtyFo1fLE7Ut7

IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018

5 kilometer: https://photos.app.goo.gl/qCzaA3TNeetPc3Qa8

IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018

Algemene foto’s: https://photos.app.goo.gl/fjSFEQXWFBqOut1t1

IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018 IJsselsteinloop 2018