Vakantiefotografie

Mijn eerste fototoestel

Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste fototoestel (zie foto hierboven, auteur: Gert Krijgsman). Een paar jaar later besteedde ik het meeste geld in mijn vakantie aan fotorolletjes, ontwikkelkosten en foto-afdrukken. Vaak vertellen kinderen me op dit moment dat ze later ook fotograaf willen worden. Natuurlijk kan je dan naar de fotovakschool, want daar kan je veel leren! Alleen raad ik altijd aan om direct te starten met het maken van foto’s. Of het nu met een smartphone is, of een compactcamera, of een spiegelreflex. Het maakt niet uit, maar probeer, test, kijk kritisch naar je eigen werk, vraag feedback (=de mening van een ander, zie het ook zo, want die mening hoeft niet hetzelfde te zijn als die van jou, maar het kan wel helpen anders naar je eigen werk te kijken) en geniet van de dingen die lukken zoals jij dat wilt! Speel eens met diafragma, speel met sluitertijden. Hoe werkt dat? Wat doet het? Gelukkig zijn de rolletjes vervangen door sensoren en geheugenkaarten die je telkens weer kan formatteren, zodra je de foto’s op een computer/laptop hebt gezet. Ga er lekker op uit in je eentje, of met een groep andere mensen, en ga het doen!

De Azoren

Afgelopen vakantie was ik op de Azoren. Eén van de avonden was ik een keer zonder fototoestel uit eten geweest. Natuurlijk kreeg ik spijt, want er verscheen een prachtige ondergaande zon, en ‘mijn’ kinderen speelden op het strand en in de zee, dus ik besloot voor het naar huis gaan nog een keer naar dat strand te gaan. Het werd de laatste uit eten avond van onze vakantie. Soms moet je een beetje geluk hebben, en dat hadden we: het was weer een prachtige avond en nu had ik mijn toestel wel bij me!! Genietend van mijn familie, maar ook van de natuur, zocht ik een plekje op enkele stenen die op het strand lagen, zodat ik vlakbij de branding was, maar ik niet door een golf werd overvallen. Ik heb daar zeker een half uur gezeten, gekeken, genoten en ‘gespeeld’ met mijn fototoestel. Een keertje lange sluitertijd, om de golf ‘wazig’ te maken. Een keertje een hele kleine diafgragma opening (bv f22) om een hele scherpe foto te krijgen. En alles daartussenin.

Ondergaande zon

Hierbij enkele foto’s van die prachtige laatste avond tijdens mijn vakantie afgelopen zomer.

Eiland: São Miguel
Plaats: Santa Barbara.
Datum: 27 juli 2018
Tijd: tussen 19:00 en 21:00
Camera: Nikon D810
Lens: Nikkor 24-70 mm, 2.8

Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel Santa Barbara beach, São Miguel

Scroll naar boven