MO14-1 HCIJ tegen Rijnvliet werd 1-1

1 - 1

Afgelopen zaterdag 11 november 2023 heb ik foto’s gemaakt van de wedstrijd MO14-1 HCIJ tegen Rijnvliet.
Dankjewel Ester voor de vraag of ik dit team een keer wilde fotograferen. 🙏

Wat gaaf te zien dat ik veel speelsters, waarvan ik een aantal inmiddels vaker heb zien spelen, steeds meer zie groeien in hun hockeyspel!

De stand werd 1-1 en de teams waren aan elkaar gewaagd en hebben hard gestreden voor hun punten.

Op Instagram had ik geschreven dat ik 1200 foto’s had gemaakt, maar dat klopte niet helemaal, want andere foto’s stonden ook nog op mijn SD kaart 😉
Maar van de gemaakte 800 foto’s waren er 324 geschikt voor publicatie. Elke foto heb ik daarna geoptimaliseerd door contrast, licht en uitsnede (horizon) zo te maken dat de foto past bij mijn kwaliteit. Er zitten een paar foto’s bij met wat bewegingsonscherpte. Dat is bewust gedaan, omdat ik de actie op die manier wilde vastleggen. Het was af en toe best donker buiten, dus in sommige foto’s zit wel wat meer korrel (hoge ISO).

Gebruik van jouw foto

Je mag de foto’s met watermerk (van Flickr, zie onderste link) gewoon gebruiken voor jezelf (of je kind) op (sociale) media, zolang je het watermerk laat staan en de foto niet verder bewerkt (ook geen uitsnede).

En als je een paar Euro over hebt als waardering voor mijn werk zou ik het tof vinden als je de foto die jij mooi vindt koopt via Oypo (zie link hieronder). In de gekochte foto zit uiteraard geen watermerk. Naamsvermelding als auteur van de foto vind ik wel logisch.

Onder dit artikel kan je lezen waarom ik dat zo doe. 

Hopelijk tot de volgende keer! 👋

Verkoop vs Gratis foto's?

Van mijn vorige hockeywedstrijd is 1 foto gekocht via Oypo (dankjewel voor die ene speler die dat heeft gedaan 🙏). Van de 5 Euro van die verkoop gaat 20% naar Oypo (kosten voor gebruik van de Oypo-website), 21% naar de omzetbelasting (btw) en van het bedrag wat ik overhoud moet ik nog 6,7% zvw-premie bijdrage betalen en ongeveer 30% inkomstenbelasting. Ik houd er dus ongeveer 1 Euro aan over.
Na ongeveer 200.000 foto’s moet ik mijn fototoestel (body) vervangen. Meestal kost dat rond de 3500 Euro. Dan moet ik met deze omzet dus ongeveer 3500 keer 16 uur werken (dat is mijn tijd voor 1 wedstrijd fotograferen, uitzoeken, bewerken en publiceren). Wat neerkomt op 56.000 uur voor een nieuwe body. Dat is dus 6,4 jaar (achter elkaar, zonder slaap of eten of pauze). Mhh… ik denk dat me dat niet gaat lukken. 🤣

Ik heb navraag gedaan waarom mijn sportfoto’s bijna niet worden gekocht?

Dit zijn de 2 meest genoemde antwoorden en mijn reactie daarop:

Antwoord 1: Je moet de foto’s niet op Flickr zetten, want dan vinden spelers en ouders de foto met watermerk voldoende en geven ze daar verder geen geld aan uit.
Mijn reactie: Ik wil dat spelers blij zijn met mijn foto’s, dat is mijn tweede hoofddoel. (Mijn hoofddoel is natuurlijk dat ik het erg leuk vind om te doen). Geld vind ik niet belangrijk, maar zonder geld kan ik geen toestellen en lenzen kopen, dus dan houdt het fotograferen een keertje op, want in de kinderopvang (mijn hoofdvak) verdien ik wel veel, maar krijg ik het niet. 🤣

Als ik de foto’s alleen maar te koop aanbied op mijn website zijn de mensen met weinig geld daar de dupe van en kunnen ze niet eens hun eigen foto’s gebruiken. Ik wil juist dat iedereen zijn/haar foto’s kan zien en gebruiken, dus ik blijf de foto’s op Flickr publiceren.
Mijn watermerk heb ik nu wel iets meer in de foto gezet, zodat anderen ook kunnen zien dat ik de fotograaf ben en ik hopelijk voor andere opdrachten word ingehuurd.

Antwoord 2: Mensen vinden de foto’s te duur.
Mijn reactie: Zelf vind ik 5 Euro voor een foto niet te duur. Een gemiddelde schoolfoto is duurder en de meeste sportfotografen rekenen ook veel meer per foto. Toch snap ik het wel dat dit een drempel is. Ik heb daarom vanaf nu voor de sportfotografie mijn tarief verlaagd! De grote download is nu maar 2 Euro en de lage resolutie download maar 1 Euro. Ook alle afdrukken heb ik met gemiddeld 50% verlaagd.

En nu hoop ik dat er daardoor meer foto’s worden gekocht, en ik er dus uiteindelijk iets meer aan overhoud dan 1 Euro per wedstrijd. 👍

Voor mij is dit ook een zoektocht naar hoe ik wel alle foto’s kan delen met de spelers (en familie) en ook financieel voldoende overhoud om deze mooie hobby te kunnen blijven bekostigen. Als jij nog tips hebt hoor ik het graag. Ik snap dat hockey zelf ook een hobby is en ook geld kost… 😉

Ohh, als JIJ die ene speler bent die de foto heeft gekocht van de vorige serie, stuur mij dan een bericht met bewijs van de aankoop (info@artstel.nl) dan geef ik je 3 Euro terug! 👍

Scroll naar boven