Mooie foto's voor een schappelijke prijs!

Contrast tussen donker en licht

Afgelopen week was ik met de felle zon in de Kaapse bossen in Doorn. Elke fotograaf weet dat dit qua licht niet altijd optimaal is voor het maken van portretfoto’s (hangt natuurlijk af van je eigen wensen), omdat het contrast tussen donker en licht dan erg groot is. Zelf vind ik het als fotograaf leuk om ook met dat licht te spelen. Als je kijkt naar de onderkant van een blad, of de spiegeling van de zon op de blaadjes geeft of de felle gloed van een haargrens door de zon vind ik juist een mooie ‘glans’ aan het onderwerp.

Vlekken in gezicht

Wat ik zelf niet mooi vind is dat je door al die blaadjes vaak van die lichte ‘zon’vlekken in de gezichten krijgt (je onderwerp). In die gevallen kies ik daarom meestal om het onderwerp in de volle schaduw of juist een open plek in het bos te zetten, zodat de gezichten helemaal belicht zijn door de zon, of juist helemaal in de schaduw. Wat je kan doen als jouw onderwerp niet verplaatst kan worden is extra bijflitsen. Je overbelicht op die manier de voorgrond, waardoor jouw flitslicht zorgt dat de schaduwen in het gezicht wegvallen. Dat is ook een techniek die je kan gebruiken als de zon achter een onderwerp staat. Zelf vind ik het juist mooi om dan die achtergrond overbelicht te maken. Bijvoorbeeld door je toestel in te stellen met + drie stops.

Ga het doen

Ook voor fotografie in het bos geldt: Ga het doen! Kijk kritisch naar je eigen werk. Probeer nieuwe dingen uit en laat je creativiteit zijn gang gaan! Maak de foto’s in RAW formaat, zodat je achteraf nog kleine aanpassingen kan doen qua belichting via je computer.

Mijn foto’s

Hierbij enkele foto’s die ik in Doorn (Kaapse Bossen) heb gemaakt. Ik was samen met mijn kinderen en hun vriendin. Ze houden van het bos, omdat ze daar kunnen en mogen klimmen. In de Kaapse bossen staat ook een prachtige uitkijktoren die boven de bomen uitkomt, en waar je bij helder weer alle omliggende steden kunt zien. Tevens is het een goede training om je conditie op peil te houden! 🙂